Είναι προς το δικό μας εθνικό συμφέρον μια συμφωνία με την ΠΓΔΜ, και όχι μόνο επειδή η φίλη χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ -κάτι το οποίο εμείς στηρίζουμε, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο.
FM @NikosKotzias was cordially received by #Germany Federal President Frank-Walter Steinmeier in #Berlin (28.05) / Σε θερμό κλίμα η συναντηση ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με τον Πρόεδρο της Γερμανίας F-W. Steinmeier στο Βερολίνο (28.05) @GermanyDiplo @GermanyinGreece pic.twitter.com/mU8TQOqgrJ
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 29 Μαΐου 2018
Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει διαφορετική πολιτική κουλτούρα από την Ελλάδα, αλλά είμαστε εταίροι και όχι εχθροί, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές.
Ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στην υπόθεση του Τούρκου πολίτη που πέρασε παράνομα τα σύνορα και για τον οποίον ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες και απελάθηκε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί συμπληρώνουν τρεις μήνες κράτησης χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δικαστικής διαδικασίας.
«Είμαστε εταίροι, όχι εχθροί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και ανέφερε τις παραδοσιακές συνοριακές σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο των οποίων επιλύονταν αντίστοιχα ζητήματα κατά το παρελθόν. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ακόμη ότι έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει για το θέμα τους ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ επρόκειτο να συζητήσει την υπόθεση και με τον κ. Μάας κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Προς το συμφέρον της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ, της σταθερότητας στην περιοχή και του μέλλοντος της ΕΕ η συμφωνία με τα Σκόπια
«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ -βεβαίως εκείνοι το θέλουν, βεβαίως εμείς τους υποστηρίζουμε σε αυτό- αλλά πρωτίστως έγινε επειδή είναι προς το δικό μας και προς το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας και το συμφέρον του μέλλοντος των Ευρωπαίων και της ΕΕ».
Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και επανέλαβε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ ολοκλήρωσαν την δουλειά τους. Εξήγησε, δε, «ότι στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις». Το θέμα, κατόπιν, θα παραπεμφθεί στους δύο πρωθυπουργούς.
Ο κ. Μάας, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι η Γερμανία δεν έχει ανάμιξη στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ – «το πολύ εκεί, όπου μας ζητήθηκε, επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά» δήλωσε, αλλά τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. «Οι διαμάχες εκεί δεν πρέπει να υποτιμώνται και ιδιαίτερα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλο θέμα για μας και πρέπει στη μεταρρυθμιστική διαδικασία εκεί, η οποία εξελίσσεται πότε περισσότερο και πότε λιγότερο εντατικά, να δώσουμε κάποια βιωσιμότητα με το να διατηρηθεί ανοιχτή η προοπτική ένταξης στην ΕΕ» υπογράμμισε.
Σεβασμός για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της κρίσης
Τον «μεγαλο σεβασμό» του προς την ελληνική κυβέρνηση και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και τόνισε την ανάγκη «το μομέντουμ να αποκτήσει μια προοπτική και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει μακροπροθεσμα την θετική της εξέλιξη». Σημείωσε δε ότι τώρα η Ελλάδα «μπορεί κάπως να ανασάνει».
«Δεν θα ήθελα να μην αναφερθώ στην “πολλή ενέργεια”, που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και στο γεγονός ότι αυτό αξίζει μεγάλο σεβασμό» δήλωσε ο κ. Μάας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. «Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ήταν εύκολο. Οι συζητήσεις έφτασαν μέχρι και τη Γερμανία. Συνέβαλαν, όμως, πάρα πολύ τα μέτρα του προγράμματος προσαρμογής, άρα γνωρίζουμε πόσο δύσκολο ήταν αυτό και γι αυτό γι άλλη μια φορά εκφράζουμε τον μεγάλο σεβασμό μας» πρόσθεσε ο κ. Μάας και σημείωσε: «Χαιρόμαστε πολύ που η Ελλάδα -αν επιτρέπεται να το πει κανείς έτσι- μπορεί να ανασάνει κάπως». Κατέληξε πως είναι «σημαντικό τώρα αυτό το μομέντουμ να αποκτήσει μια προοπτική και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο αυτού του χρόνου, και η ελληνική οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει μακροπρόθεσμα την θετική της εξέλιξη».
#Berlin, #VillaBorsig: Expanded talks b/w #Greece🇬🇷 & #Germany🇩🇪 delegations under FMs @NikosKotzias & @HeikoMaas / Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών Ελλάδας-Γερμανίας υπό τους ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και H. Maas στο Βερολίνο @GermanyDiplo @GermanyinGreece pic.twitter.com/JBGhLr7gTt
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) 29 Μαΐου 2018
Το βράδυ (19:30) ο υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), με θέμα: «Ελλάδα: σταθερός εταίρος σε μια ασταθή περιοχή;».
Δεν υπήρξε καμία πίεση για το Μακεδονικό
«Δεν υπήρξε καμία πίεση για το Μακεδονικό. Ολα όσα διακινούνται τις τελευταίες ημέρες περί πιέσεων προς την Ελλάδα εκ μέρους της Γερμανίας για το ονοματολογικό, κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας», σημείωσαν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση. «Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να γράφουν και να λένε για “ξαφνική” συνάντηση Κοτζιά με Γερμανό πρόεδρο Βάλτερ Σταϊνμάγερ και Χαϊκο Μαας, όταν είναι γνωστό ότι αυτές οι συναντήσεις είχαν κλειστεί εβδομάδες πριν το ταξίδι του Ελληνα Υπεξ στις ΗΠΑ», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.
Και διευκρίνισαν ότι αντικείμενα συζήτησης ήταν οι διμερείς σχέσεις, το ελληνογερμανικό σχέδιο δράσης, η Ευρώπη και το μέλλον της, η Τουρκία, τα Βαλκάνια και η επίλυση θεμάτων στην περιοχή, καθώς και οι ευρωατλαντικές σχέσεις, αλλά και το Ιράν και η Κίνα.
Έκκληση για τα τελευταία ζητήματα
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών χθες, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ απηύθυνε έκκληση τόσο προς την Αθήνα όσο και προς τα Σκόπια «να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα» σε ό,τι αφορά τη διαμάχη για την ονομασία της πΓΔΜ και να αξιοποιήσουν μια πιθανόν «ιστορική ευκαιρία». Τόνισε δε ότι η επίλυση της διαφοράς «θα έχει θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση, η κυρία Άντεμπαρ επισήμανε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν είναι το Διμερές Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016 και η κατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες από την γερμανική σκοπιά «εξελίσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες ο κ. Κοτζιάς «είναι πολύ ενεργός». Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμη διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.
Χθες ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο τον συνδέει σχέση φιλίας και συνεργασίας, καθώς ο κ. Σταϊνμάιερ πριν μεταπηδήσει στην Προεδρία, ήταν υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ